Ingrediënten
- Olie om in te bakken
- 1 witte ui
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 koffiekopje risottorijst (of sushirijst)
- 1 klein glas rode wijn (of witte wijn)
- 500 gram gekookte bietjes
- 400-500 ml groentebouillon
- 1 tl Worcestershiresaus (optioneel)
- 1 el balsamicoazijn
Overig
- 150 gram feta
- 3 tl kappertjes
- Grof zeezout
- Gemalen peper
- Olijfolie extra vierge
Dit is een eenvoudig en altijd lekker recept dat wat mij betreft standaard in je assortiment zit 😊 Er zijn twee opties, of je kookt de bieten voor en maakt de risotto met bietenpuree, of je kookt alle bieten in blokjes gaar tijdens het maken van de risotto (dan heb je dus meer structuur in je gerecht)
Bereidingswijze
- Schil en kook de bieten in een los pannetje gaar.
- Verhit een ruime scheut olie in een stevige pan.
- Snipper de ui en fruit deze in de olie. Pers de knoflook en bak die ook een minuutje mee.
- Voeg de risottorijst toe en bak nog 1 minuut mee, totdat alle korrels glazig en vettig zijn.
- Blus de rijst af met een glas rode wijn.
- Zet ondertussen een halve liter bouillon klaar en warm op.
- Doe de gekookte bieten in de blender (of in een maatbeker met staafmixer) en maal ze met een scheut bouillon tot een gladde, dikke saus. Houd een bietje apart en snijd die in kleine blokjes voor de topping.
- Zodra de rijst de wijn heeft opgenomen, voeg je een scheut bouillon toe en laat je de rijst de bouillon opnemen terwijl je roert. Herhaal dit nog twee of drie keer.
- Giet de bietensaus bij de risotto en laat het een beetje indikken, zodat de rijst vocht opneemt.
- Breng de risotto op smaak met een scheut Worcestershiresaus en balsamicoazijn.
- Als de rijst nog te hard is, voeg dan nog een scheut bouillon toe en laat het weer intrekken.
- Verdeel de bietenrisotto over de borden.
- Top af met verkruimelde feta, een lepeltje kappertjes, een scheut olijfolie, grof zeezout en gemalen peper.
Eet smakelijk!