Alle berichten
Welkom op onze nieuwspagina. Hier plaatsen we geregeld nieuwe ontwikkelingen en verhalen. Ook kun je hier heerlijke recepten vinden!
Filter:
Pasta met venkel en citroen
Een snelle en heerlijk frisse pasta voor de zomeravond! Ingrediënten 2 grote venkel 2 stengels van een bosui 250 gram tagliatelle of een andere pasta naar keuze olijfolie 2 theelepels tijm gedroogd of vers 200 ml kookroom 1 biologische citroen eventueel 0,5-1 extra citroen als je van wat
Minestrone soep
Dit is een uitermate geschikte soep om je seizoensgroente aan het eind van de week in op te snijden. Je kunt er heel veel kanten mee op. Niet alles is altijd beschikbaar, maar speel dus
Thaise Rode Curry met Zoete Aardappel en Kokosmelk
Ingrediënten Curry 1½ el olie 1 middelgrote sjalot, fijngesneden 2 el verse gember, fijngehakt 2 el knoflook, fijngehakt 1 middelgrote rode Thaise chilipeper (of serranopeper, zonder steel, dun gesneden 2–3 el rode currypasta* (fair trade
Bonenstoof
Ter ere van keti koti deel ik dit Antilliaanse recept voor een bonenstew. Met keti koti vieren we de afschaffing van de slavernij en dat gaat gepaard met heerlijk eten. Ingrediënten 200 gram kapucijners/doperwten/de erwten
Palmkool Caesar Salade🥗
Ingrediënten 1 bos palmkool 1 eetlepel extra vergine olijfolie 1 krop sla Croutons (zelfgemaakt met knoflook of kant-en-klaar) Schaafsel van Parmezaanse kaas (of vegan alternatief) Geroosterde kapucijners Optioneel: avocado in plakjes Zout en versgemalen zwarte
Harissa stoofpot met palmkool
Ingrediënten 2 eetlepels olijfolie 1 ui, gesnipperd 3 teentjes knoflook, fijngehakt 300 gram biet, in blokjes of reepjes 300 gram sugarsnaps of peultjes, schoongemaakt 250 gram palmkool, in grove repen 2 theelepels harissa pasta (meer
Kapucijners met Ricotta, Kappertjes en Olijven
Gebruik dit gerecht op zichzelf of als basis voor een pastasalade, bij een boterham of als bijgerecht van rijst of aardappelen. Uiteraard kun je ook de doperwten, peultjes en tuinbonen hieraan toevoegen voor een leuke
Risotto met Tuinbonen, Kapucijners en Prei
De risotto’s zijn net als quiche een uitgelezen kans om lekkere groente combinaties te maken. Ingrediënten (voor 2–3 personen) 200 g risottorijst (bijv. arborio) 2 preien (wit en lichtgroen), in halve ringen 150 g gedopte
Tortilla met chorizo en tuinbonen
Ingrediënten 200 gram tuinbonen (gebruik ook doperwten en kapucijners) 3 eetlepels olie 200 gram krieltjes 1 ui, gesnipperd of in maantjes 100 gram (vegetarische) chorizo, in blokjes 4 grote eieren zout en peper, naar smaak
Quiche met snijbiet en doperwt
Voor 3 tot 4 personen Ingrediënten: 400 gram snijbiet 200 gram doperwt 5 plakjes bladerdeeg/hartige taart deeg 5 eieren 125 ml slagroom 200 gram verse geitenkaas Nootmuskaat, peper en zout 100 gram noten (amandelen of
Bietenrisotto
Ingrediënten Olie om in te bakken 1 witte ui 3 teentjes knoflook 1,5 koffiekopje risottorijst (of sushirijst) 1 klein glas rode wijn (of witte wijn) 500 gram gekookte bietjes 400-500 ml groentebouillon 1 tl Worcestershiresaus

Wat eten we vandaag? Elkaar inspireren met oogstgerechten
Bij ons draait het niet alleen om de groenten. Het gaat om verbinden, ontdekken én inspireren. Eén van de mooie voordelen van gemeenschapslandbouw is dat we elkaar echt helpen – niet alleen op het land,
Roerbakgerecht met voorjaars groenten
In dit gerecht kun je eigenlijk alle groenten van dit moment wel kwijt. Maar zeker met de peultjes, een nieuwe soort paksoy en de chinese kool is het een goede aanwinst. Ingrediënten Groenten 400
Peultjes pasta
Pasta met Peultjes, Citroen & Verse Kaas Met een milde salade en pittige mosterdbladgarnering Voor 2 personen Ingrediënten Voor de pasta 180 g pasta (bijv. tagliatelle, linguine of penne) 150 g peultjes, schoongemaakt 1
Quiche met andijvie en blauwe kaas
Voor 4 personen Ingrediënten 8 plakjes bladerdeeg een krop andijvie 4 eieren 125 ml slagroom 100 g blauwe kaas of geitenkaas 1 tl tijm zout en peper olie om in te bakken en om mee
Kimchi van Chinese kool
Bijgerecht en smaakmaker. Een wat lastiger gerecht, maar ik wil hem jullie zeker niet onthouden. Ingrediënten Voor 2 grote inmaakpotten à 2 liter: 2 Chinese kolen 175 gram grof zeezout 10 tenen knoflook 1 ui 1
Recept: Pita met salade en yoghurt radijs dressing
Ingrediënten Pita (of lavash van de Armeense bakker in Assendorp) Vleesvervanger/gekruid vlees Denk aan falafel, vegaschnitsel, kip zonder kip, of kip met kip 😉 Salade 200 gram Winterpostelein 100 gram raapstelen 1
Recept: Noedels met winterpostelein
Ingrediënten voor 2 personen 150 gram noedels (jouw favoriete) 300 gram winterpostelein 150 gram paddenstoelen (oesterzwam, shiitake of gewoon champignon) 150 gram paksoi Voor de saus 2 eetlepels misopasta Knoflook naar smaak Gember naar
Recept: Raapstelensalade met tortellini
Salade raapstelen en tortellini Voor 2 personen Ingrediënten Salade 300 gram raapstelen 400 gram tortellini (of een lekkere gevulde pasta) Zongedroogde tomaten Olijven Geroosterde hazelnoten Balsamico azijn (naar smaak aan het eind toevoegen)
Recept: Raapstelen stamppot
Raapstelenstamppot Voor 2 personen Ingrediënten Basis: 400 gram aardappels 400 gram raapstelen 30 ml melk 2 eetlepels boter Peper en zout Nootmuskaat Garnering en toevoegingen: Geroosterde pijnboompitten of amandelen Augurken Vegetarische vleesvervanger of bijv. chipolataworstjes
Voor & Na: de metamorfose van de tuinderij van Voedselbos Zwolle
01-05-2025 Een mijlpaal voor Voedselbos Zwolle – in mei 2025 start de oogst! Wat enkele maanden geleden nog een kaal en saai stuk grasland was, begint nu duidelijk de contouren te krijgen van een levendige

Oogstkalenders – een reis door de seizoenen
De eerste rijen verschijnen in de groentebedden. Zaden zijn gezaaid, jonge plantjes groeien gestaag…Je vraagt je misschien af: wat zijn die seizoensgroenten die je straks zelf kunt oogsten? Met de oogstkalenders nemen we je mee
Voedselbos Zwolle in het Zwols Natuurtijdschrift
Voedselbos Zwolle heeft een mooie plek gekregen in de lente editie van het Zwols Natuurtijdschrift, voor leden van KNNV en IVN Zwolle. In een uitgebreid interview sprak Anneke Nusselder, tevens mede-eigenaar van Voedselbos Zwolle, met

Regeneratie in actie!
Aannemer Van Lenthe heeft de greppel op de tuinderij uitgegraven en een duiker gerealiseerd waardoor het overvloedige water weg kon stromen. Helaas stuitten zij tijdens het uitgraven op puin en verontreiniging in de greppel. Na

Termijn aanbieding certificaten Voedselbos Zwolle verlengd tot 1 september
We zijn trots op hoeveel mensen al onderdeel zijn geworden van Voedselbos Zwolle door te investeren. Bijna 900 van de 2.100 certificaten zijn verkocht – een prachtige prestatie in korte tijd! Omdat we willen dat

Slim waterbeheer in actie
Zorgvuldig waterbeheer is belangrijker dan ooit. Als gevolg van klimaatverandering hebben we te maken met extreme regenval, periodes van droogte én een groeiend zoetwatertekort. Onze acties voor slim waterbeheer: 💧 Slim irrigatiesysteem. Op afstand

Plantdag met Hoop Heggen: een boost voor de biodiversiteit!
Op 8 maart hadden we een fantastische dag waarin we samen met Hoop Heggen en maar liefst 19 vrijwilligers de biodiversiteit een flinke boost gaven en een stukje geschiedenis herstelden. Met 1.000 planten van 12

In de Buurt Zwolle, 16 november 2022
Een bos waarbij je op de fiets of met je auto naartoe gaat voor groente, fruit en noten. Dat is in een notendop het idee van een Zwols voedselbos. Otto Veerman (37) en Bram Piersma (36) staan te popelen om een bos van ongeveer zes hectare groot in Zwolle te openen.

We hebben een nieuwe website!
We zijn er de hele zomer druk mee geweest, maar dan mag het er ook zijn: onze nieuwe website!

De Stentor, 6 oktober 2019
Vijf hectare barstensvol bomen en struiken waar je van kunt eten: Zwollenaar Otto Veerman (24) ziet het helemaal voor zich. Hij is de initiatiefnemer van het allereerste voedselbos in Zwolle.