Het Voedselbos

Hier is het allemaal mee begonnen. Maar nu hoor ik je denken, wat is een voedselbos eigenlijk? De recente Nederlandse Green Deal Voedselbossen definieert een voedselbos alsvolgt: “Een door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige en/of houtige soorten, waarvan delen (vruchten, zaden, bladeren, stengels ed.) voor de mens als voedsel dienen. Met aanwezigheid van: een kruinlaag van hogere bomen, minimaal 3 van de andere niches of vegetatielagen van respectievelijk lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, ondergrondse gewassen en klimplanten, een rijk bosbodemleven.

Dat is een hele mond vol! Wij zien het vooral als een eetbaar landschap waarin je (bijna) alles kan eten.

Wil je meer weten over voedselbossen? Lees dan het stuk in de Volkskrant van Mac van Dinther, of kijk deze aflevering van Tegenlicht, waar Wouter van Eck uitlegt hoe we ook anders kunnen gaan boeren. Daar worden zowel wij als de natuur beter van.

Foto: Sander van der Werf

"Een voedselbos wordt gekarakteriseerd door haar gelaagdheid"

De zeven lagen die voorkomen in een natuurlijke bosrand worden nagebootst met eetbare gewassen

Foto: Sander van der Werf

Een duurzaam systeem

Een voedselbos biedt vele voordelen voor mens en natuur. Een voedselbos bevordert namelijk:

  • een gezonde bodemstructuur en bodemleven.
  • een beter opvang en opslag van regenwater.
  • Opslag van CO2. 
  • een verhoging van de biodiversiteit.
  • een lager risico op oogstverliezen door spreiding van soorten.
  • relatief weinig onderhoud.
  • de kwaliteit van de leefomgeving en biedt recreatie, educatie, gezondheid en sociale cohesie. 

“Without trees, we cannot inhabit the earth.” - Bill Mollison

Geen voedselbos is hetzelfde. In Voedselbos Zwolle hebben we dan ook onze eigen draai gegeven aan het concept. Bij binnenkomst wandel je door het recreatieve deel van het voedselbos. Hier waan je je in de wilde natuur, waar je om elke bocht weer opnieuw verrast wordt door prachtige en smaakvolle verzamelingen van planten. 

Daarnaast is het een paradijs voor dieren, zoals de egel, de eekhoorn en allerlei soorten vogels. Het recreatieve deel is van zonsopgang tot zonsondergang openbaar gesteld voor publiek. Een tweede gedeelte is ingericht als tuinderij en kwekerij. Meer hierover lees je hieronder. Het laatste en tevens grootste deel (6 ha) is productiebos en niet openbaar toegankelijk (uiteraard kun je op afspraak wel komen kijken). Mocht je een oogstabonnement hebben, dan kun je hier zelf jouw vers fruit komen plukken.