Wij geloven in een toekomst waarin de zorg voor elkaar en de natuur hand in hand gaan. Vanuit onze liefde voor de natuur en passie voor lekker eten willen we laten zien dat dit mogelijk is – een verandering die positief, inspirerend en verbindend is. Samen bouwen we met lef en toewijding een veerkrachtig voedselsysteem dat waardevol is voor de natuur, voor mens en maatschappij en tegelijkertijd economisch waardevol is.
Foto: Scott Webb
Wat gaan we doen?
Aan de stadsrand van Zwolle creëren we Voedselbos Zwolle. Een groene oase van 6 hectare waar de productie van lokaal, lekker en gezond voedsel hand in hand gaat met zorgzaamheid voor elkaar en de natuur. Hier kan iedereen – door kleine en grote acties – bijdragen aan een mooiere en gezonde wereld.
- De stam, de basis, van Voedselbos Zwolle is de gemeenschap. We verbinden en brengen samen omdat we geloven dat we samen sterker staan. Wanneer we elkaar ondersteunen en ons inzetten voor een gezamenlijk doel, ontstaat er overvloed – niet alleen voor enkelen, maar voor iedereen.
- We produceren lokale, seizoensgebonden en gifvrije producten. Terwijl we dat doen herstellen we de natuur en werken we met haar mee. Dit doen we in de vorm van Community Supported Agriculture. Een bijzondere manier van landbouw die niet alleen gaat om vers en lokaal eten, maar ook om het opbouwen van een sterke gemeenschap gebaseerd op vertrouwen en betrokkenheid. In dit model kopen consumenten en/of bedrijven voor een seizoen een abonnement op een oogstaandeel. (Lees hier meer over CSA).
- Vanaf 2025 komen de eerste groenten, kruiden en kleinfruit uit de tuinderij waar 300 mensen zelf wekelijks komen oogsten.
- Vanaf 2028 verwachten we de 1e oogst uit het voedselbos. Die explosief zal toenemen tot het voedselbos naar verwachting in 2035 voor +/- 700 mensen noten, fruit en kruiden levert.
- Kennisdeling en inspiratie. We pionieren en ontwikkelen actief kennis die we delen via ons educatieprogramma. We starten met moestuin coaches voor leerlingen in het basis onderwijs en samenwerkingen met praktijkonderwijs. Op termijn verzorgen we workshops.
- Wederkerige partnerships. Samenwerkingen met lokale bedrijven zorgen voor meer impact en structurele steun voor onze missie.