Risotto met Tuinbonen, Kapucijners en Prei

De risotto’s zijn net als quiche een uitgelezen kans om lekkere groente combinaties te maken.

Ingrediënten (voor 2–3 personen)

  • 200 g risottorijst (bijv. arborio)
  • 2 preien (wit en lichtgroen), in halve ringen
  • 150 g gedopte tuinbonen
  • 150 g kapucijners
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 750 groentebouillon (warm)
  • 100 ml droge witte wijn (optioneel)
  • 30 g Parmezaanse kaas (geraspt), of plantaardige vervanger
  • 1 eetlepel zonnebloemolie (voor het bakken)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Verse peterselie of munt, voor garnering

Bereidingswijze

  1. Prei en sjalot bakken
    Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan. Fruit de sjalot 2 minuten. Voeg knoflook en prei toe en bak 5 minuten zachtjes tot de prei glazig en zacht is.
  2. Rijst toevoegen
    Voeg de risottorijst toe en roer 1–2 minuten tot de korrels glanzen. Blus af met witte wijn (indien gebruikt) en laat inkoken.
  3. Risotto garen
    Voeg beetje bij beetje de warme groentebouillon toe. Roer regelmatig en wacht telkens tot het vocht is opgenomen voor je opnieuw toevoegt. Dit duurt 18–20 minuten.
  4. Peulvruchten toevoegen
    Voeg de tuinbonen en kapucijners toe in de laatste 5 minuten van de kooktijd. Verwarm ze goed mee.
  5. Afwerken
    Haal de pan van het vuur. Roer de Parmezaanse kaas (of vervanger) erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveren
    Verdeel over borden en garneer met verse peterselie of munt.