Thaise Rode Curry met Zoete Aardappel en Kokosmelk

Ingrediënten

Curry

  • 1½ el olie
  • 1 middelgrote sjalot, fijngesneden
  • 2 el verse gember, fijngehakt
  • 2 el knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote rode Thaise chilipeper (of serranopeper, zonder steel, dun gesneden
  • 2–3 el rode currypasta* (fair trade heeft hele fijne basis curry’s)
  • 1 grote zoete aardappel (of 2 kleine in plaats van 1 grote), geschild en in gelijke hapklare blokjes gesneden
  • 2 blikken kokosmelk van 400 ml (licht of volle voor romigere textuur)
  • 1–2 el ahornsiroop (plus extra naar smaak)
  • 1½ tl gemalen kurkuma
  • Zeezout naar smaak (optioneel)
  • 150 gram Doperwten
  • 150 gram Sugar snaps
  • 250 gram Russische kool, grof gehakt
  • ½ kopje geroosterde cashewnoten (optioneel, licht gezouten is het lekkerst)
  • Sap van 1 middelgrote citroen

Voor het serveren (optioneel)

  • limoenpartjes
  • Verse koriander
  • Zilvervliesrijst of quinoa
  • Gestoomde broccoli

Bereidingswijze

  1. Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg zodra de pan heet is de olie, sjalot, gember, knoflook en chilipeper toe. Fruit dit 2–3 minuten terwijl je regelmatig roert.
  2. Voeg de rode currypasta en de blokjes zoete aardappel toe. Roer goed door en bak nog 2 minuten.
  3. Schenk de kokosmelk erbij, samen met de ahornsiroop, kurkuma en een snufje zout. Roer goed door en breng aan de kook op middelhoog vuur.
  4. Zodra het mengsel suddert, voeg je de doperwten toe en verlaag je het vuur tot laag of middellaag – zorg dat het zachtjes blijft sudderen, niet koken.
  5. Laat sudderen gedurende 5–10 minuten, af en toe roerend, tot de aardappel en doperwten zacht zijn en de smaken goed zijn ingetrokken.
  6. Proef de bouillon en pas indien nodig aan: voeg extra ahornsiroop toe voor zoetheid, zout voor hartigheid, kurkuma voor een intensere kleur/smaak, of meer currypasta voor extra pit. Wees niet zuinig – de curry moet krachtig van smaak zijn.
  7. Voeg de Russiche kool, cashewnoten (indien gebruikt) en citroensap toe. Dek af en laat nog 3–4 minuten zachtjes sudderen tot de kool geslonken is.
  8. Voeg tot sloot de sugar snaps toe, eventueel gehalveerd)
  9. Serveer de curry over rijst, quinoa of met gestoomde broccoli. Werk af met extra citroensap en verse koriander.