Ingrediënten
Curry
- 1½ el olie
- 1 middelgrote sjalot, fijngesneden
- 2 el verse gember, fijngehakt
- 2 el knoflook, fijngehakt
- 1 middelgrote rode Thaise chilipeper (of serranopeper, zonder steel, dun gesneden
- 2–3 el rode currypasta* (fair trade heeft hele fijne basis curry’s)
- 1 grote zoete aardappel (of 2 kleine in plaats van 1 grote), geschild en in gelijke hapklare blokjes gesneden
- 2 blikken kokosmelk van 400 ml (licht of volle voor romigere textuur)
- 1–2 el ahornsiroop (plus extra naar smaak)
- 1½ tl gemalen kurkuma
- Zeezout naar smaak (optioneel)
- 150 gram Doperwten
- 150 gram Sugar snaps
- 250 gram Russische kool, grof gehakt
- ½ kopje geroosterde cashewnoten (optioneel, licht gezouten is het lekkerst)
- Sap van 1 middelgrote citroen
Voor het serveren (optioneel)
- limoenpartjes
- Verse koriander
- Zilvervliesrijst of quinoa
- Gestoomde broccoli
Bereidingswijze
- Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg zodra de pan heet is de olie, sjalot, gember, knoflook en chilipeper toe. Fruit dit 2–3 minuten terwijl je regelmatig roert.
- Voeg de rode currypasta en de blokjes zoete aardappel toe. Roer goed door en bak nog 2 minuten.
- Schenk de kokosmelk erbij, samen met de ahornsiroop, kurkuma en een snufje zout. Roer goed door en breng aan de kook op middelhoog vuur.
- Zodra het mengsel suddert, voeg je de doperwten toe en verlaag je het vuur tot laag of middellaag – zorg dat het zachtjes blijft sudderen, niet koken.
- Laat sudderen gedurende 5–10 minuten, af en toe roerend, tot de aardappel en doperwten zacht zijn en de smaken goed zijn ingetrokken.
- Proef de bouillon en pas indien nodig aan: voeg extra ahornsiroop toe voor zoetheid, zout voor hartigheid, kurkuma voor een intensere kleur/smaak, of meer currypasta voor extra pit. Wees niet zuinig – de curry moet krachtig van smaak zijn.
- Voeg de Russiche kool, cashewnoten (indien gebruikt) en citroensap toe. Dek af en laat nog 3–4 minuten zachtjes sudderen tot de kool geslonken is.
- Voeg tot sloot de sugar snaps toe, eventueel gehalveerd)
- Serveer de curry over rijst, quinoa of met gestoomde broccoli. Werk af met extra citroensap en verse koriander.