Veelgestelde vragen
Voedselbos Zwolle in het algemeen
Aan de rand van Zwolle, in buurtschap Spoolde ontwikkelen we Voedselbos Zwolle. Een groene oase van 6 hectare waar de productie van lokaal, lekker en gezond voedsel hand in hand gaat met zorgzaamheid voor elkaar en de natuur. Hier kan iedereen – door kleine en grote acties – bijdragen aan een mooiere en gezonder Zwolle. Samen bouwen we met lef en toewijding een nieuw systeem, waarin zorg voor de natuur, voor elkaar, en voor de generaties na ons centraal staan. Voedselbos Zwolle is van, voor en door de gemeenschap.
Een voedselbos bootst de natuurlijke gelaagdheid van een bosrand na. Verschillende planten, zoals fruit- en notenbomen, struiken en vaste planten, werken samen om een veerkrachtig ecosysteem te vormen en is daarmee goed bestand tegen weersinvloeden en plagen. Dit ecosysteem groeit op natuurlijke wijze en heeft weinig menselijke tussenkomst nodig. Het voedselbos functioneert zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
De combinatie van een tuinderij en een voedselbos biedt zowel korte- als lange termijn voordelen. De tuinderij levert in het eerste jaar al oogst zoals courgettes, boerenkool, frambozen en bessen. Het voedselbos daarentegen heeft meer tijd nodig om tot volle productie te komen, maar biedt een natuurlijk ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. Nadat de bomen en struiken zijn aangeplant, is er weinig onderhoud nodig en kan er langdurig geoogst worden. Het voedselbos is ook veerkrachtiger tegen droogte, overvloedige regen en plagen.
We krijgen toegang tot de percelen op 1 januari 2025. De eerste aanplant begint in het najaar of winter van 2025-2026 en de fysieke locatie zal vanaf mei 2025 toegankelijk zijn voor het publiek. In de tussentijd kun je al wel meedoen door oogstdeelnemer, certificaathouder of vrijwilliger te worden.
De tuinderij begint al in het eerste jaar met de productie van eenjarige gewassen, zoals courgettes, boerenkool, frambozen en bessen. De eerste bomen en struiken van het voedselbos worden in het najaar van 2025 geplant. Het grootste deel van de fruit- en notenbomen zal een jaar later worden aangeplant. Het duurt echter ongeveer zes jaar voordat de bomen en struiken van het voedselbos hun volledige opbrengst leveren. Gedurende deze tijd zal de oogst geleidelijk toenemen.
Je kan straks je fiets parkeren op ons terrein aan de Hertsenbergweg. Direct links bij de ingang maken we een fietsenstalling. Je kan met je auto parkeren op de carpoolplaats en loopt vanaf daar in 3 minuten naar ons terrein.
Onderdeel worden van Voedselbos Zwolle
Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan Voedselbos Zwolle:
Mede-eigenaar: investeer in de lange termijn ontwikkeling van het voedselbos. Certificaathouders ondersteunen de groei van het project en krijgen afhankelijk van hun pakket ook oogstrechten. Meer informatie voor mede-eigenaren vind je hier.
Oogstdeelnemer: word lid en geniet van vers, lokaal geproduceerd voedsel. Je ontvangt een deel van de oogst en draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem. Meer informatie voor oogstdeelnemers vind je hier.
Vrijwilliger: help mee bij de aanleg van de tuinderij en het voedselbos, of ondersteun bij educatieve activiteiten en evenementen. Meer informatie voor vrijwilligers vind je hier.
Ja! We verwelkomen vrijwilligers die willen helpen met het planten, onderhouden en ontwikkelen van het voedselbos en de tuinderij. Daarnaast kun je op termijn ook ondersteunen bij educatieve activiteiten en evenementen. Vul het formulier in op deze pagina en dan nemen we binnenkort contact met je op.
De tuinderij
Op de tuinderij telen we eenjarige gewassen zoals courgettes, boerenkool, tomaten en klein fruit zoals frambozen en bessen. Ook kun je verse keukenkruiden oogsten zoals rozemarijn, peterselie en basilicum.
Nee, om onze producten biologisch te kunnen noemen moeten we worden gecertificeerd door SKAL. Wij vinden het eigenlijk ook niet nodig om ons te certificeren omdat onze werkwijze net zo goed, of eigenlijk nog beter is dan biologisch. We maken helemaal geen gebruik van pesticiden of kunstmest en gaan met respect om met onze bodem. Ook gebruiken we biologische zaden en plantgoed.
Planning en realisatie
Een deel van onze percelen ligt erg laag, en heeft een hoge grondwaterstand. Dit betekend dat bomen en struiken grote kans hebben om voor langere tijd met hun wortels in het water te staan. Hierdoor worden ze ziek en kunnen ze doodgaan. Dit is uiteraard een slecht scenario voor onze oogst en dus voor de gemeenschap.
Door de lager gelegen percelen op te hogen met schone grond (uiteraard getoetst volgens de strengste milieu eisen en geschikt voor voedselproductie) hebben we een beter perspectief op een goede oogst en kunnen we Zwolle een volwaardig aanbod leveren uit zowel de tuinderij als het voedselbos.
We hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de impact van een snelweg naast onze percelen. Gelukkig kunnen we zeggen dat deze impact verwaarloosbaar is. De meeste vervuilende en giftige stoffen komen niet verder dan 25 meter van de weg en worden weggespoeld door het regenwater. Een aantal stoffen kan meegevoerd worden door de wind maar komt vaak niet verder dan 75 meter. Fijnstof komt wel verder, maar dat heeft nauwelijks effect op de groei van onze planten. Bomen vangen zelfs fijnstof weg uit de lucht, dus de lokale lucht in ons Voedselbos is straks beter dan die daarbuiten! Ook de enorme rij bomen langs het talud heeft deze barrière functie. Daarbij komt dat de meest voorkomende windrichting Zuid-West is, precies evenwijdig aan de A28, dus de meeste rommel waait dan niet in onze richting.
De afgelopen jaren zijn de percelen biodynamisch beheerd. Deze manier van boeren kent strenge eisen op het gebied van onder andere bodemkwaliteit en -beheer.